About Me

My photo
anyone can catch your eyes,but it takes someone special to catch your heart and i haven't found it yet. (",)

little words


ShoutMix chat widget

Sunday, February 28, 2010

toink2!

assalamualaikum!!
heheh..dah lama rasanya xmeng'update' blog nih..fatimatuzzahrah zainol asyik sowh sayer post entry baru..tapi angin nak berblogging xde sampai la ari nih..ngeh3..so sory dear!lately nih,i'm quite busy..plus,my 'sisters' is at my home..lalala~..so happy and excited!seminggu dah depa duduk sini..ari2 kuaq ngan diorang..ahha..banyak pix kami ambik tapi malas nak upload dalam blog..heheh..nnt la..when i post entry bout a week with them..aku letak la gambar2 mahal tuh..

ermmm...
rasa cam xde mood dah nak tulis nih..
so sorry..
im out..
nnt la eh..
no mood at all..
sory~
(^_^)

Sunday, February 21, 2010

malu kalau tak bangun sembahyang subuh

“Untuk membezakan seorang mukmin yang sejati dengan orang munafik adalah dengan solat subuh dan solat isya’, baginda Rasulullah SAW pernah bersabda :


“Sesungguhnya solat yang paling berat bagi orang munafik adalah solat isya’ dan solat subuh. Sekiranya mereka mengeathui apa yang terkandung di dalamnya, nescaya mereka akan datang kepada keduanya sekalipun dalam keadaan merangkak…” [HR Al-Bukhari dan Muslim]


aku tergerak untuk menulis entry ini setelah aku berbual dengan mak dan makcik ji..masa tu,kami bersarapan di market seberang jaya.mula2 tu kami sembang kosong jea..tiba2 bole masuk pasal sembahyang subuh..pesanan mak cik ji masih terngiang2 di telinga aku..dia cakap 'kakak,kita kena malu pada Allah Taala kalau kita x bangun sembahyang subuh..malu kak,sebab kita berpijak di bumi Allah dan sembahyang subuh itu diibaratkan seperti kita memberi salam kepada Allah di permulaan hari..kata2 itu akan aku simpan di hati sampai bila2..aku sekadar mampu berkongsi ilmu dengan kawan2 untuk menyedarkan kita tentang amalan dan ibadah kita..aku bukan seorang ulama,aku juga banyak melakukan kesalahan..tapi..setidak2nya..kita mampu untuk memperbaiki diri kita sikit demi sikit..dia pesan pada aku lagi,kalau kita xbgun sembahyang subuh,kita seolah2 menutup rezeki kita pada hari tersebut..aku sedar,kadang2 aku pon ada meninggalkan sembahyang subuh..bagi aku,ini mampu untuk menyedarkan aku betapa pentingnya sembahyabg subuh itu..bukan lah nak cakap solat2 lain xpenting.tapi,kebanyakan daripada kita termasuk aku..agak susah nak bangun sembahyang subuh..mak memang akan kejutkan aku tiap2 hari..alhamdulillah..aku boleh bangun tapi kadang2 tue maybe sebab faktor2 lain(tido lambat) buat aku xmampu nak jaga pagi2 subuh..aku jugak pernah merasakan kelainan dan rasa semua xkena bila aku tertinggal sembahyang subuh..Ya Allah,ampunilah dosa hamba-Mu ini~

disini aku sertakan jugak artikel yang aku baca dari satu web sebagai panduan buat kita semua~


Saya pernah membaca buku yang membahaskan kelebihan solat subuh. Terdapat suatu cerita dari penulis tersebut yang amat menarik untuk saya kongsikan. Cerita yang berkisar pengalaman penulis yang mengikuti suatu seminar perubatan di Amerika, sesi pertama seminar tersebut bermula pada pukul 6 pagi. Selepas selesai solat subuh kira-kira 6.15 pagi, beliau bergegas ke tempat seminar dan membayangkan ruangan seminar masih kosong kerana beliau beranggapan siapa yang hendak datang seminar pada awal pagi. Tetapi anggapan penulis itu ternyata meleset malah beliau adalah antara orang duduk di barisan bagian belakang.
Dari kisah penulis buku tadi menjadikan saya agak terkejut dan kagum penyusunan waktu orang Amerika. Mereka malah bangun awal pagi hanya untuk mengikuti seminar yang bersifat duniawi dan pilihan sedangkan kaum muslimin di perintahkan Allah untuk bangun pagi untuk melaksanakan solat subuh yang menjadi tuntutan dan terdapat ganjaran dari Allah. Yang manakah lebih penting, perkara duniawi atau rahmat dan kasih sayang Allah? Itu yang berlaku pada kaum muslimin hari ini, masih kurang bijak memenilai.
Saya masih ingat kata-kata ibu saya tentang bangun awal pagi, “Orang tua-tua kata bangun pagi tu murah rezeki, pintu rezeki terbukak”… secara logik jika kita renungkan mengapa yang dikatakan bangun pagi itu murah rezeki, jika dilihat masa dari matahari terbit untuk sampai ke puncaknya adalah 5 jam dan masa yang ada untuk sampai masuknya matahari adalah 12 jam. Ia adalah jangka masa yang lama untuk yang bangun awal pagi berbanding yang orang yang bangun setelah matahari terbit tinggi. Tambahan pula waktu pagi adalah waktu di mana tenaga manusia berada tahap yang tertinggi selepas bangun dari tidur, jadi produksi yang terhasil pada waktu pagi adalah pada tahap yang maksimum dan akan mendatangkan banyak keuntungan.
~penulis:mohd firdaus musa


[renung-renungkan dan selamat beramal] :)

monink!

assalamualaikum semua!
gud monink~
ahha!
disebabkab semalam lappy ini dikuasai sepenuh oleh mak..
so,xdpt la aku nak ber'on9' semalam..
da pesan da dengan mak semalam..
nisa:mak,lambat lg ke?
mak:i have work to do la sayang..lambat lagi..
nisa:ala..erm..satgi da abis guna..wake me up..
mak:ok
at last,mak gerak jugak..
tapi......
da subuh~
alahai mak ku tersyang..
xpela..
here i am!!
ngee~

http://www.emocutez.com

p/s:xde pape pon nak story tapi nak jugakkk..hhehe..so,xpayah la baca kalau x suka..toink2~

Friday, February 19, 2010

i hate this and that!

toink!toink!

salam everybody!
takot tak baca tajok tuh?ngee~xde pape pon..nak kongsi sket benda2 dan perkara yang aku benci dan tak suka..get to know me from this yeah!

1)tempat gelap

aku sangat tidak menggemari tempat2 yang gelap..xtaw la nape kn..tapi..bila aku ada dalam tempat yang gelap..aku rasa cam tempat tu jadi sempit dan RIMAS!yes,perkataan paling tepat,aku rimas dalam tempat gelap..rasa terbatas pandangan..aku lebih prefer ada cahaya walaupun sikit..janji jangan gelap terus..another reason sebab aku nie penakut sket..heheh..kalau xnmpak pape..mula la rasa ada orang perhatikan aku..walaupun sebenarnya xde pape pon..so,everybody..jangan tinggalkan aku dalam gelap.. :)

2)kelawar dan katak

euuuwwwww..geli larh..uhhu..untuk kategori binatang pulak..aku xsuka sangat2 dengan kelawar dan katak..ong ong..taw x nape?sebab ada sejarah silam dengan dua makhluk ciptaan Allah nih..ok,aku mula dengan kelawar la..hehhe..masa aku duduk asrama dulu(soksek)..ada banyak kelawar taw..suka terbang kat satu tempat jea..tempat tue plak kami memang akan lalu lalang sebab nak pi toilet..tempat tu jugak dekat dengan dormku..xigt la dorm apa..masa tuh form 1,form 2 la..xigt..dulu xde la takot sangat..biasa jea..cam tgk binatang len la..tapi sejak2 peristiwa ngeri tuh..euuww..aku memang geli terus..nak citer nie pon..meremang bulu roma..ok..malam 2,kami stay up bwat homework..stay up plak kat lantai la..kena plak cari sumber cahaya..masa tu kan da light off..siap homework,tido trus kat bawah tuh..hihi..xlarat nak bangun naek katil dah..esok tuh..bila aku bukak mata jea,aku nampak benda warna hitam kat atas bantal..tepi sket jea ngan aku..tengah mamai2 lagi..so,aku bangun dan tengok balik..waaaaaaa!!!!anak kelawar tido sebantal dengan aku..pastu siap ada darah lagi...arggghhhhh!!pada firasat aku,makhluk Allah nie terbang2 dalam dorm aku..then,die landing baek punya kat sebelah aku..uhhh...dont do that again baby kelawar..ok..katak plak..katak nie aku memang xsuka dari dulu2 lagi..orang selalu cakap benda yang kita xsuka la akan mai dekat ngan kita..so,dah aku xsuka dia,dia mai la kat aku..kejadian nie aku ingat lagi sebab jadi waktu aku form 5..last year lah..masa 2 da kelam kabut nak pi prep..ari rabu plak tuh(kena tukar baju pakai t shirt ngan track).so,aku agak lambat..KP(pengawas)kat bawah dah menjerit2 suruh cepat..sabar nisa..sabar~aku pon nak pakai la kasut sukanku yang tersayang..tiba2..jeng jeng jeng..bila aku masukkan kaki aku,rasa cam xmuat..cam ada benda dalam tuh..beda yang lembut lagi licin..tanpa berpikir panjang,aku pon tengok la..nasib baek aku tak masukkan tangan aku..bila aku tengok..argghhh,katak tu tengok aku balik...apa lagi?aku baling kasut tue turun tangga..eeeeeeuuuww..bila dia lompat kuaq,besar nak mampos!rasa nak nangis masa tuh!KP tunggu sat,bole? :)

3)mushroom soup + cheese + susu

ahha..kategori makanan plak eh..semua aku makan kecuali mushroom soup + cheese(apa2 makanan yang ada cheese)dua2 benda nie mulut dan perot aku xley nak terima..hihiih..even worse.aku x tahan bau mushroom soup tambah2 dekat pizza hut punya..rasa nak penin2 lalat pon ada..so,selalunya kalau pi mam pizza,orang len la yang akan habiskan mushroom soup tuh..sapa2 yang suka sangat makan mushroom soup..ajak la aku pi pizza..nescaya,hampa dapat dua mushroom soup at one time..jom2..nak num phone..1300882525..heeee~cheese plak aku memang xley trima..loya rasanya tekakku ini..samal la dengan susu..sangat xbole blah..dulu masa kata asrama waktu outing..depa (mostly layla najaa) akan beli cheese cake secret recipe..so,aku xmakan ler..mam coklat kat bawah die tuh jea..najaa suap!hehhe..mish dat moments~ :')

4)high heels

ngeh3..aku xminat sangat2 dengan high heels..please!maybe sebab aku memang xreti nak pakai benda tuh..dengan tumit besar semut jea..uhh..i cant imagine..tabik la sama pompuan2 yang suka pakai high heels..siyes nie..kiranya cam aku nie rugi la kan..terlepas satu ciri2 kewanitaan..xpe2..still have many more!aku takut terpelecok jea..x ke malu..no2..xmau la pakai..so,kepada lelaki2 yang gemar dengan ladies bertumit tinggi..im out of ur list..heee..ada ke orang nak aku?abaikan..(question mark for myself) ???????

5)charge battery handphone

penah dengar x,orang xsuka buat benda nih..aku memang tak suka!paling lama aku biarkan handphone off,seminggu..congrates nisa!nanti bila aku buat record baru,aku gtaw eh..aku xtaw la nape..tapi rasa malas nak ambik handphone tuh..jalannnnn..cucuk kat charger..nisa oh nisa!sangat pemalas ya kamoo..maybe jugak sebab aku xde contact sapa2..kalau handphone tuh on pon..macam mati dak..so,biarkan jea la..hehehheh..thumbs up!

ok rakan2..tu la benda2 yang aku tak suka..heheheh..kalau nak share ngan aku benda2 yang hampa tak suka plak..silakan..dialu-alukan...welcome2 everyone..thanx sebab baca entry aku nih..ngeeee~

Thursday, February 18, 2010

nisa oh nisa

http://www.emocutez.com

argghhhh!!tensionnya..lambat gila berokband nih..lembap toi!penat gila tunggu..rasa cam nak baling2 jea laptop nih...arggh..tgk..xpasal2 laptop yang kena..hampeh toi..sangat tension ya kawan2..agaknya dia marah kot sebab aku panggil dia 'berok'band..hehe..sapa sowh lambat sangat..kan da kena berok..dulu masa pakai berokband celcom..laju jea..maxis punya~lambat!lambat!lambat!berjam2 daku menunggu..uhhh...



nisa!jangan tension2~cepat tua taw..smile please~ :)http://www.emocutez.com

ahha~

malam nie panas sangat laa..uh...padahal petang tadi aku bru jea mandi..maybe sebab musim kemarau kot..nak bagi perumpaan sket la..panas ari nie macam cuaca kat malaysia tapi pakai baju berlapis2 macam duduk kat ireland,uk dan sewaktu dengannya..bole bayang x?panas ouw..dan aku pun membuat keputusan utk mandi malam even mak memang menentang sngat aku mandi malam..lagipun..malam2 kalau sejuk aku cepat batuk..so,nanti takot batuk terok la kot,i guess~

macam2 sebenarnya yang berlegar di minda nih..ish3..yang mana satu nak pikir dulu nih..pasal ari ahad ni..nak ajak sapa?nak pakai baju apa?ish..kalah nak pi jumpa bf..tp malaih nak citer la aku nak pi jumpa sapa..biarla rahsia~

result?uhhhh..pikir benda nie la paling aku xmau..tidakk!!debaran makin tersa..takot sangat2,.plus,semua kaum kerabatku menaruh harapan tinggi kat aku..cmne klu result aku x bole nak dibanggakan..ohh,tidak!menghampakan mereka adalah perkara pertama yang aku nak jauhkan..tapi..cmne klu aku hampakan depa gak..ahhhh!i hate to think bout dis~

nisa oh nisa~
wat shud i do now~
tawakal kepada Allah
sesungguhnya Dia yang Maha Berkuasa
Allah,bantu hamba-Mu ini

jalan-jalan

aku sangat enjoy semalam..
berkampung kat jusco..
~pizza hut
~tgk wayang
~big apple
yummy!!
ahha..
tgk wayang citer wolfman..
besh gak citer tuh walaupun kami masok lambat sket~
pesanan buat semua:
sapa nak tgk wolfman,pastikan xde sakit jantung..
takot nanti innalillah dalam panggung plak..
huh..
saspen sgt citer tuh..
xde la takot sangat..
tp byak aksi2 bagi org terkejot,..

weeeee~



nie la wolfman tuh..

anak ngan bapak dua2 wolfman..

hahahah~

tgk la yekkk~

besh~

i miss old times~

~sekolah menengah sains tun syed sheh shahabudin da jadi mcm 'my second home' sejak aku naek tingkatan satu..waaaaa...rindu sangat2 dgn kelas,dorm 1C2,paras satu,dewan makan,cekgu2,..especially..kanak2 dalam skola 2 a.k.a kami!!ahahz!kanak2 ke kita nih?xdela...mak kanak2 kot..hehhehe~

~aku rindu nak belajar sama2,makan sama2,pi skola sama2,smbahyang jemaah sama2,kena marah sama2,bangun tido sama2,mandi sama2..semuanya kita buat sma2..bila lagi nak camtu eh?xde dah kot..ahhhh..sangat rindu..

~aku ingat lagi time ari last skola..malam pas abis paper LK,kami berkubang ramai2 dalam kolah besar kat bawah tuh..happy sangat time tuh..even aku xmasok pon dalam kolah..hhehe..cimah,che rah,iela,farah..mnjerit2 sebab da abis semua paper..mmg sangat indah..walaupun masa 2 ada sbp len kat asrama[skola tun fatimah & sains machang kot]if im not mistaken la..par belanja kita makan lagi time tuh..heheh..tanx dear~

~aku rindu jugak dengan 5 fikrah..uh..mish da moments in class..nak taw x?5 fikrah la klas paling bising dengan suara2 penghuninya..walaupun da nak dekat spm..tetap bising..kelas laen semua da stat concentrate..tp,kami bising!hehehe..but i like it!aku xbole study sunyi2 sangat..nanti mataku mula nak melabuhkan tirai..hehe..im proud to be fikrarians.. :)
[ingat lagi masa kelas aku menang kelas terbersih 3 bulan berturut2..mybe rezeki jugak masa tuh dapat hamper..padahal sebelum nih dapat sijil jea..hihih~

~dewan makan!ari2 kena masok tempat tuh..klu x,perot mula berdondang sayang..heheh..beratur panjang2..tunggu giliran..xnak jadi senior yang potong jalan junior..baek kn aku?hehehe..mesti la..itu la hormat namanya..kalau kita nak junior hormati kita..kita kena la hormat depa gak..hormat hak depa..bukannnya lama sangat pon..beratur jea..ada rezeki..kita dapat makan gak..walaupun kadang2,aym abis..xsempat nak makan..klu sanggup tunggu,dapat la makan..ok..mesti dewan makan tgh di'renovate' skunk nih..nnt lagi besar la..waaa..besh2~

~percaya x kalau aku cakap i miss assembly?yes!aku rindu perhimpunan pagi..nyanyi lagu negaraku,lagu pulau pinang,lagu skola mostly..


kami penuntut putera puteri
harapan ibu pertiwi
brsatu hati satu tujuan
ilmu asas kemajuan
pada sekolah kami bersumpah
taat setia tekun berusaha
bersopan santun
berbudi mulia
namamu kekal sentiasa
oh tuhan berilah rahmatmu
yakin berusaha berilmu
moga cita murni kami
hidup berjaya berbakti
~hehhe..ku titpkan sket lirik lagu skola ku..yang menaikkan semangat kami setiap pagi sebelum mula belajar..cewah~
i love soksek so muchhhh~~~

http://www.emocutez.com





new born!

alhamdulillah..
akhirnya~
siap gak blog ku ini..
congrats,nisa!
frust sgt2 semalam..
blog lama ku hancur..
jadi pelik sangat2
lepas aku delete something..
padan muka!
sapa sowh gatai tgn sangat..
kn da kena bwat blog len..
hahhahahaa~
nak tgk blogku yang dulu?
klik sini
xpe2~
no worry!
i will take care of dis blog very well..
heheheh~
akan ku banyakkan entry2 dalam nih secepat mungkin..
tggu yaaa!!
anyway,
welcome!